Dostojevski - Aitta

Rikos ja rangaistus

Kuva näytelmälle Rikos ja rangaistus Kuva näytelmälle Rikos ja rangaistus

Tuomo Aitta dramatisoi ja ohjaa Dostojevskin klassikkoromaanin Rikoksen ja rangaistuksen Ryhmäteatterin Helsinginkadun näyttämölle. Näytelmä saa ensi-iltansa 10.02.2010.

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat Kallioon, Vaasankadulle ja sen lähiympäristöön. Näytelmän päähenkilö on passivoitunut, opintonsa keskeyttänyt nuori mies Raskolnikov (Ylermi Rajamaa), joka tutustuttuaan alkoholisoituneeseen, konkurssin tehneeseen ravintoloitsijaan Marmeladoviin (Juha Kukkonen) ja tämän ahdinkoon joutuneeseen perheeseen ajautuu keskelle thai-hieromoiden ja stripteasepaikkojen raadollista ja houkuttelevaa maailmaa.

Jouduttuaan hallitsemattomaan pyörteeseen Raskolnikov tekee murhan, joka hetkeksi vapauttaa hänet passiivisuuden kehästä ja sysää keskelle elämää erikoisten ihmisten pariin. Hän päätyy esittämään kysymyksiä elämästä, syyllisyydestä, yksinäisyydestä sekä rakkauden ja anteeksiannon mahdollisuudesta.

Näytelmän henkilöt etsivät vimmaisesti toista ihmistä, kaltaistaan. Mutta heidän salatut halunsa uhkaavat tehdä heistä yksinäisiä, loputtomaan erillisyyteen tuomittuja olentoja.

Rikos ja rangaistus on Tuomo Aitan ensimmäinen ohjaus Ryhmäteatterille. Aiemmin Aitta on ohjannut mm. KOM-teatteriin, Teatteri Jurkkaan ja Oulun kaupunginteatteriin, jossa 1.10.2010 sai ensi-iltansa Joni Skiftesvikin käsikirjoittama Katsastus, jonka Aitta ohjasi suurelle näyttämölle.

Alkuperäisteos

Fjodor Dostojevski

Ohjaus ja dramatisointi

Tuomo Aitta

Rooleissa

Jari Virman

Ylermi Rajamaa

Sari Mällinen

Misa Lommi (TeaK)

Juhani Laitala

Juha Kukkonen

Essi Hellén (TeaK)

Lavastussuunnittelu

Antti Mattila

Pukusuunnittelu

Niina Pasanen

Äänisuunnittelu

Jussi Kärkkäinen

Musiikki

Tuomas Rounakari

Valosuunnittelu

Tomi Tirranen

Graafinen suunnittelu

Sakari Tervo