Juha Kukkonen

Matkalla Afrikkaan

Kuva näytelmälle Matkalla Afrikkaan Kuva näytelmälle Matkalla Afrikkaan

Kustannustoimittaja Sylvi (Eija Vilpas) on ottanut virkavapaata työstään ja on lähdössä Afrikkaan. Hänen ystävällään Ingalla (Ursula Salo) on kuitenkin muita suunnitelmia. Naisten yhteinen kirjanpitäjä-ystävä Antero (Taneli Mäkelä) kaipaa pikaisesti muutosta tylsään elämäänsä ja paikalle kutsutaan muutosspesialisti Jaakko "Korppi" Korpisuu (Jari Hietanen). Korpin vetämä elämänhallinnan kurssi pakottaa sivullisetkin mukaansa ja pian ollaan matkalla, ei kuitenkaan Afrikkaa, vaan suomalaisen mielen syvyyksiin, jossa itsensä kohtaamisella on tärkeä sijansa.

Juha Kukkosen uutuuskomedia on tasapainoinen kokonaisuus. Näyttelijöistä ovat vahvoilla erityisesti tavallisia rivikansalaisia edustavat Eija Vilpas ja Taneli Mäkelä.Harmaata elämää viettävien ja silti itsetuntonsa säilyttäneiden henkilöiden vaiheita on helppo myötäelää. Vilpas kehystarinaa johdattelevana kustannustoimittajana tekee raikasta työtä itselleen epätyypillisessä roolissa. Ursula Salo ja Jari Hietanen ulospäin suuntautuneempina henkilöinä vaikuttavat katsojaan suoraan hahmojen luonteenpiirteiden mukaisesti. Robin Svartsrömillä on jännitäävä rooli näytelmän kädestä käteen kulkevana jokeri-korttina. Ryhmäteatteri tuulettaa mukavasti tunteita ja ajatuksia.

Lauri Meri / Helsingin Sanomat

Ryhmäteatterin suosittu näyttelijä Juha Kukkonen kunnostautuu tällä kertaa näytelmäkirjailijana. Hän on myös ohjannut teoksensa. Kunnianhimoa ei siis puutu ja lopputulos on raikasta ja viihdyttävää teatteria.-- Hahmot on selkeästi vedetty karikatyyrimaisiksi, näytteleminen on mehukasta tyylittelyä ja tyypittelyä.--Mehukkain karikatyyri on Hietasen esittämä henkilökohtainen valmentaja, jonka metodit ja repliikit kirvoittavat kunnon naurut kaikissa, jotka tuntevat vähääkään erilaisia draamaharjoituksia. Hietanen huokuu hikeä ja intoa, eikä uusille sukelluksille itsensä löytämiseen näytä tulevan loppua ollenkaan.

Martti Mäkelä / Skenet

Jari Hietasen raivokkaalla intensiteetillä tulkitsema Korpin hahmo on mielenkiintoinen. Hän on toisaalta hurmoshenkinen parantajapappi, toisaalta jonkinlainen niljakas sairaan ajan painajainen, joka onnistuu uimaan ihmisten liiveihin vastusteluista huolimatta.-- Taneli Mäkelä on vakuuttava aitoa rakkautta kaipaavana nahjusmaisena kirjanpitäjänä, jolla menee psykodraamassa lopulta puurot ja vellit sekaisin. Myös Ursula Salo sopii hyvin rooliinsa pirskahtelevana sähläri-Ingana.

Etelä-Suomen Sanomat

Käsikirjoitus ja ohjaus

Juha Kukkonen

Rooleissa

Jari Hietanen

Taneli Mäkelä

Ursula Salo

Robin Svartström

Eija Vilpas

Puvustussuunnittelu

Niina Pasanen

Lavastussuunnittelu

Kalle Nurminen

Äänisuunnittelu ja musiikki

Hannu Hauta-aho

Valosuunnittelu

Tomi Tirranen

Maskeeraussuunnittelu

Riikka Virtanen

Muusikot

Petra Vehviläinen (viulu)

Johannes Salomaa (saksofoni)