Michael Frayn

Kööpenhamina

Kuva näytelmälle Kööpenhamina Kuva näytelmälle Kööpenhamina

Jotkut kysymykset elävät vielä kauan sen jälkeen, kun niiden aiheuttajat ovat kuolleet. Ne vaeltavat kuin haamut, etsien vastauksia, joita ei ole löytynyt heidän eläessään.

Saksalaisten miehittämä Kööpenhamina. Vuosi 1941. Natsihallinnon alaisuudessa työskentelevä ydinenergian mahdollisuuksia tutkiva fyysikko Werner Heisenberg (Santtu Karvonen) matkustaa Kööpenhaminaan tapaamaan kollegaansa Niels Bohria (Robin Svartström) ja hänen vaimoaan (Minna Suuronen). Atomin rakenteen selvittämisestä Nobelin palkinnon saanut Bohr on Tanskan juutalainen. Miksi Heisenberg tapasi entisen ystävänsä Bohrin? Kenelle tai mille kukakin on lojaali?

Intensiivisessä kaksinäytöksisessä draamassa kolmikko esittää ja kiistää erilaisia esitettyjä teorioita niin tapaamisen kuin Heisenbergin ja Bohrin tutkimustöidenkin todellisista tarkoitusperistä. Näytelmä etsii vastauksia myös kysymykseen, miksi atomipommi rakennettiin tai ei rakennettu. Näytelmän hahmot perustuvat todellisiin henkilöihin ja tapahtumiin.

Yhteiskunnan radikaalisti kehittyvän teknologian aikakaudella tieteeseen liittyvät eettiset kysymykset ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Tekoälyn hallitsematon kehitys ja ydinaseiden leviämisen uhka muistuttaa meitä tieteellisten ja teknologisten keksintöjen valtavasta voimasta sekä tieteenharjoittajien vastuusta.

Ja mitä silloin on jäljellä meidän rakkaasta maailmastamme, kun meidän kaikkien silmät ovat ummistuneet, kun jopa haamut ovat kadonneet? Meidän raunioitetusta ja rakkaasta maailmastamme?

Brittiläinen näytelmäkirjailija Michael Frayn on luonut vuonna 1998 kantaesitettyyn Kööpenhamina -näytelmäänsä yllättävää ja moniulotteista kerrontaa. Näytelmä herättää katsojassa kysymyksiä tiedon rajallisuudesta ja ihmismielen monimutkaisuudesta. Kööpenhamina on kerännyt ylistystä ympäri maailman, ja se on inspiroinut lukemattomia keskusteluja tieteen ja teknologian vaikutuksista ympäröivään maailmaan. Kööpenhamina muistuttaa meitä mahdollisuuksien ja uhkien herkästä tasapainosta.

Näytelmän esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner Oy.

Esityksen arvioitu kesto on 2 tuntia 20 minuuttia sisältäen väliajan. Liiku varovasti katsomossa. Katsomossa on korkeuseroja. Ethän kävele näyttämöllä.

Käsikirjoitus

Michael Frayn

Suomennos

Petri Friari

Ohjaus

Juha Kukkonen

Rooleissa

Santtu Karvonen

Minna Suuronen

Robin Svartström

Lavastussuunnittelu

Janne Siltavuori

Valosuunnittelu

Ville Mäkelä

Äänisuunnittelu

Jussi Kärkkäinen

Pukusuunnittelu

Marita Kuusiniemi

Maskeeraussuunnittelu

Ia Luhtanen

Esitykset

8.10. – 9.12.2023

Esityksen arvioitu kesto

2 h 20 min sis. väliajan

Näyttämö

Helsinginkatu