Salla Viikka - Tuuve Aro

Kalasatama

Pillerinmakuinen tragikomedia

Kuva näytelmälle Kalasatama Kuva näytelmälle Kalasatama

Riksu on keski-ikäinen lesbo ja vastarannan kiiski, joka on jäänyt sumppuun 2020-luvun seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuden määritelmien keskelle. Kun vaimo jättää ja isä kuolee, Riksu ei pysty enää nukkumaan. Kalasataman hyvinvointi- ja terveyskeskuksen psykiatrin määräämä mielenterveyslääkecocktail sekoittaa pakan lopullisesti. Mitä voi sanoa, kun ahdistaa ja tekee mieli huutaa, jos mitään ei enää voi sanoa?

Mut mä en haluis ajatella vähemmistöstressiä. Vaan vähemmistöriemua! Mieti mikä lahja lesbous on… Saa lapsesta asti katsoa kaikkee tätä hulluutta sivusta.

Riksu etsii niin ulospääsyä Kalasataman kauppakeskuksen Redin labyrintista kuin paikkaansa ja merkitystään sairaassa maailmassa nostalgisoiden samalla toksista kasaria ja ysäriä – aikaa, jolloin homot olivat kaapissa ja tytöt tyttöjä ja pojat poikia. Onko cipralexia ja alprazolamia aamupalaksi sekä ketipinoria iltapalaksi syövän keski-ikäisen lesbon taistelut taisteltu ja mitä siitä jäi käteen?

Persuboomerihetero? Mä oon lesbo, sitä kuuluisaa X-sukupolvea enkä mikään babyboomeri. Kato nyt, ruutupaita ja sateenkaarimerkki ja…  Ja maihareita mä käyttäisin, jos ei olis vaivasenluita! Kaikki nämä vuodet erilaisten ennakkoluulojen kohteena, ja nyt mua luullaan persuja äänestäväksi heteroksi?

Tilannetta ei helpota alati muuttuvat ja kasvavat lääkeannokset, psykiatrin lähes tappavat neuvot, unettomuus, tanssitauti, ikäsyrjintä, kuolleen isän läsnäolo, ripustautuva äiti eikä eksän kryptinen tekstiviesti.

Kalasatama on pillerinmakuinen ja tragikoominen (nostalgia)trippi lokeroista ja kaapeista vapauteen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Esitykset Ryhmäteatterissa 27.4. asti!

Joanna Haartti on ilmiömäisen huikea roolissaan Riikkana. Haartin vilpitön läsnäolo ja lämpö tuovat huumoriin herkkyyttä. ★★★★

Laura Kytölä / Helsingin Sanomat

Kalasatama nauraa armotta vähän kaikille ja kaikelle. Ja esitys todella on hauska. Parhaimmillaan teksti ja hahmojen fyysinen komedia yhdistyvät saumattomasti toimivaksi satiiriksi.

Eeli Vilhunen / Demokraatti

Näytelmä on pakattu täyteen kohtauksia, joissa Riksu (Joanna Haartti) kertoo vahvaa, vaikuttavaa ja totuuden täyttämää tarinaansa. Haartti on kekseliäs näyttelijä, jota on helppo kuunnella ja katsella. ★★★★

Maija Kääntä / Kulttuuritoimitus

Kekseliäs ja herkullinen visuaalisuus sekä riemukas äänimaailma toimivat kuin häkä, mutta Riksua ilmiömäisen taitavasti ja karismaattisesti näyttelevä Joanna Haartti on esityksen sielu ja sydän.

Eeva Kemppi / Hämeen Sanomat
Käsikirjoitus

Salla Viikka

Näytelmä pohjautuu Tuuve Aron
samannimiseen romaaniin
Ohjaus

Sini Pesonen

Rooleissa

Joanna Haartti

Markku Haussila

Heli Hyttinen

Santtu Karvonen

Minna Suuronen

Lavastussuunnittelu

K Rasila

Valosuunnittelu

Ville Mäkelä

Äänisuunnittelu

Jussi Kärkkäinen

Pukusuunnittelu

Henna-Riikka Taskinen

Tarpeistosuunnittelu

Ninja Pasanen

Maskeeraussuunnittelu

Ia Luhtanen

Koreografi

Maija Nurmio

Kesto

2 h 40 min (sis. väliajan)