David Edgar

Helluntaiaatto

Kuva näytelmälle Helluntaiaatto Kuva näytelmälle Helluntaiaatto

Englantilaisen näytelmäkirjailija David Edgarin näytelmä Helluntaiaatto käsittelee vahvasti ja monipuolisesti tämän päivän tärkeitä ja ihmisiä puhuttavia ja puhuttelevia asioita, kuten pakolaisongelmaa, erilaisten kulttuurien kohtaamisista aiheutuvia ristiriitoja, ihmisen juurettomuutta ja kodittomuutta.

Helluntaiaatto sijoittuu entiseen Jugoslaviaan, idän ja lännen leikkauspisteeseen. Autioituneesta kirkosta, keskeltä sotatoimialuetta, löydetään ikivanha alttarimaalaus, joka saattaa uuteen valoon koko länsimaisen taiteen historian. Samalla kun taidehistorioitsijat, markkinamiehet ja poliitikot kiistelevät siitä, kenelle taulu oikeastaan kuuluu, saavat tapahtumat yllättävän käänteen: Ryhmä aseistettuja turvapaikanhakijoita, kodittomia pakolaisia maailman joka kolkalta, linnoittautuu kirkkoon ja ottaa kaikki sisällä olijat panttivangeiksi. Vähitellen taidehistoriallinen kiista kasvaa kysymyksiksi elämästä ja kuolemasta, kulttuurin ja ihmislajin tulevaisuudesta.

Helluntaiaatto tuo näyttämölle aikamme kiperimmät kysymykset koskettavalla ja myös humoristisella tavalla.

Näytelmää voidaan hyvin kutsua Ryhmäteatterin suurproduktioksi, sillä pelkästään eri rooleja on lähes 30. Helluntaiaatto sai ensi-iltansa Englannissa 1994 ja on yksi 1990-luvun palkituimmista näytelmistä Euroopassa.

Käsikirjoitus

David Edgar

Suomennos

Sami Keski-Vähälä

Ohjaus

Esa Leskinen

Rooleissa

Taneli Mäkelä

Kati Outinen

Miina Turunen

Jari Pehkonen

Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön II vuosikurssin oppilaita

Lavastus

Janne Siltavuori

Pukusuunnittelu

Merete Boström

Valosuunnittelu

Tomi Tirranen

Äänisuunnittelu

Jussi Kärkkäinen