George Orwell & Janne Saarakkala

2081 – Isoveli valvoo

Kuva näytelmälle 2081 – Isoveli valvoo Kuva näytelmälle 2081 – Isoveli valvoo

Ryhmäteatterin nuortenteatteri tuo yhdessä maahanmuuttajanuorten kanssa Helsinginkadun näyttämölle George Orwellin hyytävän dystopian!

Suuryritykset, raha ja kansakunnat ovat olemassa vain mielikuvituksessamme. Ne ovat tarinoita, jotka olemme keksineet palvelemaan meitä. Tarinat ja kuvitelmat eivät ole pahasta. Ne ovat elintärkeitä. Tarinat ovat kuitenkin vain työkaluja. Niistä ei saisi tulla tavoitteitamme eikä mittapuitamme emmekä saisi uhrata elämämme niiden palvelemiseen?

– Harari, Homo Deus

2081 - Isoveli valvoo on RyhmisNuorille sovitettu esitys, joka pohjautuu Janne Saarakkalan näytelmäsovitukseen George Orwellin teoksesta 1984. Esitys on hyytävä dystopia, jossa päähenkilö Winston Smith on töissä totuusministeriössä ja kuten asiaan kuuluu, muokkaa totuutta keksimällä valheita. Se on jäinen ja ajankohtainen tarina totalitarismin, nationalismin, yksityisyyden tuhoavan valvonnan ja sensuurin vaaroista sekä välinpitämättömyydestä luontoa kohtaan. RyhmisNuorten sovituksessa kuullaan myös nuorten ajatuksia tulevaisuudesta. Esitys on osa ESR:n rahoittamaa Porukalla pääosaan -hanketta, joka tukee maahanmuuttajataustaisia nuoria taiteen, kulttuurin ja koulunuorisotyön keinoin. Ryhmässä on mukana 10 kantasuomalaista teatterin harrastajaa ja 10 maahanmuuttajanuorta.

Vähitellen ihminen on vain mykistänyt eläin- ja kasvikunnan. Maailmasta tuli yhden ihmisen show. Ihmiskunta seisoi yksinään tyhjällä näyttämöllä, puhui itsekseen, ei neuvotellut kenenkään kanssa.

– Harari, Homo Deus
George Orwellin klassikkoteoksesta ”Vuonna 1984” dramatisoinut

Janne Saarakkala

Ohjaus ja sovitus

Jonna Wikström

Lavastus ja pukusuunnittelu

Paula Koivunen

Äänisuunnittelu ja musiikin sovitus

Markus Bonsdorff

Valosuunnittelu

Mia Jalerva

Videosuunnittelu

Vilma Vantola

Koreografiat

Kaari Martin

Ohjaajan assistentti

Siiri Karjula

Tuottaja

Noora Lattunen

Näyttämöllä

Deka Abdi

Qaali Mohamud Abdulahi

Alba Valderrama

Ali Saad

Manar Asad Al-Samarrai

Amos Bonsdorff

Annamaria Kaatonen

Wahedullah Gahlarzeh

Janette Hirvonen

Jesse Gyllenbögel

Julia Von Lerber

Mariel Helovirta

Milana Novokmet

Farhan Muhammed

Javad Nabizada

Nella Backman

Niilo Lahtinen

Adnan Rahim

Roosa Vuokkola