Kuparinen, Hanska ja työryhmät

Yhteiskunnalliset iltamat

Kuva näytelmälle Yhteiskunnalliset iltamat Kuva näytelmälle Yhteiskunnalliset iltamat

Työryhmien taustatutkimusta, käsikirjoitusprosessia ja harjoituskautta mentoroivat toimittaja-ohjaaja Susanna Kuparinen ja toimittaja Jari Hanska. Kaksikko on aiemmin tehnyt muun muassa Ryhmäteatterissa ensi-iltansa saaneet, kiitetyt ja provosoivat Eduskunta-esitykset.

”Köyhien” ryhmä on tutkinut Kuparisen johdolla osallistavaa sosiaaliturvaa ja sitä puivan työryhmän kantoja. Ryhmä on tuottanut esityksen ”Työ on parasta sosiaaliturvaa”.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon käynnistämän hankkeen päämääränä on muuttaa kaikki sosiaaliturva vastikkeelliseksi ja pistää työttömät päivittäisiin osa-aikaisiin töihin. Mahdollisina töinä on väläytelty risusavottaa ja puistotöitä.

Tutkimusvaiheessa paljastui muun muassa, että "työttömien työkalupakista halutaan ottaa pois vapaa-aika", ja että työttömien oma äänitorvi kutsuu edustamiaan ihmisiä loisiksi.

Jari Hanskan johtaman “rikkaiden” ryhmän aihe on terveyspalvelujen ulkoistaminen.

Esimerkkitapauksena on Attendo, joka on kehittänyt paljon terveyspalveluita ja laajentaa toimintaansa nyt hoivapalveluihin. Samaan aikaan yritystä on syytetty aggressiivisesta verosuunnittelusta.

Esitys osoittaa muun muassa, että kunnat ovat tyytymättömiä ulkoistamisiin eikä kukaan osaa laittaa terveyspalveluille hintalappua. Samalla pohditaan onko sairastuneilla ja kuolevilla potilailla hyväksyttävää tehdä voittoa.

Kumpikin työryhmä on penkonut aiheitaan tutkivan journalismin metodeilla. Materiaalista työstetään Ryhmäteatterin Pengerkadun näyttämölle yhteiskunnalliset iltamat.

Ryhmät valmistelevat kumpikin oman tunnin ja vartin mittaisen, noin kymmenellä harjoituskerralla kevyesti hahmotetun esityksen eli demon. Ne esitetään peräjälkeen ammattiohjaajien ja -näyttelijöiden voimin 29. ja 30. huhtikuuta yhteiskunnallisissa iltamissa Ryhmäteatterin Pengerkadun näyttämöllä.

Yleisö pääsee seuraamaan työryhmien demotiimellystä myös avoimissa harjoituksissa, joissa Kuparinen ja Hanska kertovat samalla journalistisen dokumenttiteatterin metodeista.

Köyhien ryhmän taustatutkijat ja käsikirjoittajat

Susanna Kuparinen

Sanni Jokinen

Hertta-Mari Kaukonen

Maija Lauri

Noora Laaksonen

Terhi Tellervo Lilja

Kati Pietarinen

Sanna Uuttu

Rikkaiden ryhmän taustatutkijat ja käsikirjoittajat

Laura Haapala

Milla Ollikainen

Henri Rehnström

Reetta Aalto

Marja Jauhiainen

Näyttämöllä muun muassa

Matti Onnismaa

Nelly Hristova

Juha Heikkinen

Tatu Mönttinen

Kaisa Leppänen

Jari Hanska

Pete Lattu

Musiikki

Milla-Mari Pylkkänen