Esa Leskinen - Sami Keski-Vähälä

The Overcoat

Kuva näytelmälle The Overcoat Kuva näytelmälle The Overcoat

Ryhmäteatterissa kantaesityksensä saanut Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän näytelmä The Overcoat (Päällystakki) nähtiin elokuussa Edinburgh Fringe Festivaalilla Pleasancen Queen Domessa Ryhmäteatterin tuotantona, mutta tällä kertaa skotlantilaisten näyttelijöiden esittämänä. Kuten kantaesityskin, niin myös Edinburghin versio, oli yleisö- ja arvostelumenestys.

Marraskuussa Ryhmäteatteri tuo The Overcoatin Suomeen Ryhmäteatteriin Pengerkadun näyttämölle. Tule katsomaan miten yhteiskunnallinen satiiri kohoaa yhtä absurdeihin mittasuhteisiin kuin tunnollisen pankkivirkailijamme Akaki Akakijevitsin elämä. Akaki tippuu kuin taivaalta keskelle Edinburghia ja elää elämäänsä maailmassa, jossa ihmiset uhraavat itsensä työlle. Kaikkialla vallitsee imagotalous ja sen edellyttämä notkeus ja vaatimus jatkuvaan muutokseen. Akakinkin elämä muuttuu: Armanin takki sen tekee. Akakin saatua päähänsä, että hänen oman henkilökohtaisen onnellisuutensa avain on uusi päällystäkki, syöksee tämä päätös Akakin hämmästyttävälle matkalle läpi työelämän huononemisen ja markkinatalouden ihmemaan, kohti perimmäisiä olemassaolon kysymyksiä.

Akaki on esityksen keskushenkilö, jonka ympärillä näyttelijät toimivat kuin kuorona ja kuljettavat pikakelauksella tarinaa. Akaki matkustaa ensemblen luoman maailman läpi. Akaki suhtautuu maailmaan lapsen lailla, hän hämmästelee kaikkea, katsoo maailman lapsen silmin. Tämä Akaki on bisnesmaassa niin kuin Liisa Ihmemassa ja hänen silmiensä kautta meille paljastuu havainto: Me olemme niitä globaalitalouden ihmemaan asukkeja. Akaki on notkea olento, joka sopeutuu vaikeuksien kautta työhön kuin työhön. Päällystakki haastaa huumorillaan kunnianarvoisen brittiläisen huumorin.

Käsikirjoitus

Esa Leskinen

Sami Keski-Vähälä

Ohjaus

Aleksis Meaney

Rooleissa

Billy Mack

Karen Fishwick

Hazel Ann Crawford

Sarah McCardie

Tom Freeman

Simon Macallum

Pukusuunnitelu ja lavastus

Janne Siltavuori

Äänisuunnittelu

Jussi Kärkkäinen

Käännös ja sovitus

Catherine Grosvenor

Tuottaja

Hanna Roisko