Leskinen - Keski-Vähälä - Smeds

Jäniksen vuosi

Inhimillinen komedia

Kuva näytelmälle Jäniksen vuosi Kuva näytelmälle Jäniksen vuosi

Jäniksen vuosi on Ryhmäteatterin uusi tulkinta Arto Paasilinnan ajattomasta menestysromaanista.

Vatanen on toimistokuutiossaan 12-tuntista päivää ahertava, keskiluokkainen ja keski-ikäinen yhteiskunnan tukipylväs. Vatanen ei enää oikein itsekään muista, miksi on naimisissa,
ja elämä tuntuu muutenkin olevan vailla syvempää merkitystä. Nuoruuden haaveet ovat jääneet lopullisesti toteutumatta, ja elämän tähtihetket tuntuvat olevan jo auttamatta takana.

Eräänä päivänä epäonniselta seminaarimatkalta palatessaan Vatanen törmää autollaan tiellä harhailevaan Jänikseen. Omintakeinen ja ihmisten säännöistä piittaamaton Jänis saa sankarimme elämänhalun jälleen heräämään. Pian Vatanen huomaa, että ei tahdo enää palata takaisin entiseen elämäänsä. Sen sijaan hän antautuu uuden ystävänsä kanssa seikkailuun pitkin Suomi-nimisen maan metsiä ja syrjäisiä pikkukyliä.

Yhteiskunta ei kuitenkaan hyväksy Vatasen ja hänen pitkäkorvaisen ystävänsä valintoja, ja pian Vatanen huomaa olevansa lainsuojaton kulkuri maailmassa, jonka arvoja ja sääntöjä hän ei enää voi hyväksyä.

Jäniksen vuosi on koominen ja koskettava kertomus meistä hurjien muutosten keskellä elävistä nisäkkäistä. Se on tarina luonnon ja ihmisen yhteiselosta maailmassa, jossa ratkaisuja kaivataan yhä enemmän, mutta vaihtoehtoja tuntuu olevan tarjolla yhä vähemmän.

Arviot

Helsingin Sanomat / Lauri Meri

Kujerruksia: Lavalta / Blogi

Turun Sanomat / Ilona Kangas

Käsikirjoitustyöryhmä

Esa Leskinen

Sami Keski-Vähälä

Kristian Smeds

Perustuu arto paasilinnan samannimiseen romaaniin
Ohjaus

Esa Leskinen

Rooleissa

Robin Svartström

Minna Suuronen

Taisto Oksanen

Anna-Riikka Rajanen

Juha Pulli