Kari Hotakainen - Juha Kukkonen

Huolimattomat

Kuva näytelmälle Huolimattomat Kuva näytelmälle Huolimattomat

Keväällä 2012 Ryhmäteatterin Helsinginkadun näyttämöllä nähdään uusi näyttämösovitus Kari Hotakaisen romaanista "Huolimattomat". Dramatisoinnin on tehnyt Ryhmäteatterin Juha Kukkonen ja esityksen ohjaa Aleksis Meaney.

Huolimattomat edustaa teatterissa harvoin nähtyä laija: se on dekkari, joka lähestyy huumorin keinoin aikamme keskeistä sairautta, yksinäisyyttä. Pahimmillaan kroonistunut yksinäisyys manifestoituu väärinä odotuksina – ylimitoitetut toiveet ja kaupallisen seksin vääristämät ihmissuhteet etäännyttävät ihmiset toisistaan niin, että lopulta kukaan ei enää kohtaa ketään.

Tarina alkaa, kun rikoskomisario Antero Mokka (Janne Hyytiäinen) saa ratkaistavakseen rikosepäilyn. Hellyyshoitoja antavan Leila Korhosen (Minna Suuronen) auton takakontista on löytynyt jälkiä siitä, että autoa on käytetty rikoksen uhrin kuljettamiseen. Korhonen kiistää asian, ja joutuu Mokan kuulusteltavaksi. Mahdollisen rikoksen uhrin ja Korhosen entisen asiakkaan, Harri Boströmin (Taisto Oksanen) olinpaikasta ei ole tietoa. Ennen kuin tapauksen loppuratkaisu häämöttää, tarinan käänteet tuovat näyttämölle karkein vedoin piirrettyjä karikatyyreja, joiden neulanterävät huomiot maailmanmenosta saavat katsojan hykertelemään. Keskiöön nousee Hotakaisen harvinainen kyky kuvata ihmistä, hyvässä ja pahassa. Pelot, pakkomielteet, toiveet ja muut ihmiselämää ohjaavat impulssit saavat Hotakaisen käsissä karkean mutta helposti samaistuttavan tason.

Vaikka Huolimattomat näytelmän mustassa huumorissa kylpevä Helsinki on harmaa ja loskainen, on sen yksinäisille vaeltajille tarjolla myös toivoa.

Sä haluaisit et joku tulis sun elämään ja kysyis et mitä kuuluu, et ostitko karjalanpaistia? Miten töissä? Mut kukaan ei kysy sulta sellaisia. Kaikki kysyy sulta asiallisia. Löytykö ruumis? Onko todisteet pitäviä? Sä oot väsyny vastaan sellasiin kysymyksiin. Sä oot onneton ja väsyny poliisimies.

Leila Korhonen
Ohjaus

Aleksis Meaney

Dramatisointi

Juha Kukkonen

Perustuu Kari Hotakaisen samannimiseen teokseen
Rooleissa

Janne Hyytiäinen

Minna Suuronen

Taisto Oksanen

Inka Kallén

Lauri Tilkanen

Lavastus

Brian Lee Warren

Valaistussuunnittelu

Tomi Tirranen

Pukusuunnittelu

Marita Kuusiniemi

Äänisuunnittelu

Jussi Kärkkäinen

Maskeeraus

Riikka Virtanen

Kuvasuunnittelu

Ville Vierikko

Terjo Aaltonen

Teemu Antero