Hurme & Tavi & Virtanen & Wallgren

FARMI

Kuva näytelmälle FARMI Kuva näytelmälle FARMI

Syksyllä Helsinginkadulla tavataan George Orwellin 71 vuotta sitten julkaistun teoksen Eläinten Vallankumouksen vähemmän tunnetut eläimet. Linda Wallgrenin, Sinna Virtasen, Juha Hurmeen ja Henriikka Tavin kirjoittama uusi kotimainen näytelmä on saanut innoituksensa George Orwellin ajattelusta, teksteistä ja elämästä sekä eläinsaduista ja musiikista.

Farmi on soiva ja hauska esitys nykypäivän hämmennyksestä ja menneeseen haikailusta sekä yrityksistä säilyttää jotain, mitä ei ole koskaan ollutkaan.

Farmi on kuin taidetta ja politiikkaa yhteen kutova essee, vilpitöntä teatterileikkiin heittäytymistä ja samalla kaikkien illuusioiden ja tarinoiden vallan analyysia. Samalla esitys on tunnelmaltaan hauras, levollinen ja hyvin herkkävireinen. ★★★★★

Maria Säkö / Helsingin Sanomat

Kaisu Koposen lavastus ja etenkin Ville Mäkelän valosuunnittelu ovat erittäin hienoja ja toimivia. Yksinkertaisin mutta vaikuttavin keinoin näyttämölle syntyy herttainen kulissi-idylli, jonka rakoillessa painajainen välähtää esiin.

Tuula Viitaniemi / YLE

Joanna Haarttin hämmentyneesti höpöttävästä kanasta, Joel Mäkisen syyllisyyttä potevasta lampaasta, Samuli Niittymäen traumatisoituneesta kissasta, Milla-Mari Pylkkäsenarvoituksellisesta hevosesta ja Tiina Weckströmin vallanrippeidensä menettämistä pelkäävästä siasta muodostuu puhutteleva hahmogalleria.

Annina Karhu / Turun Sanomat

Ryhmäteatterin tulkinnassa on jotakin vastaansanomattoman kaunista unenomaisuutta, ihastuttavan absurdikin se paikoin on. Silti tuntuu, että kaikki näyttämöllä nähtävä ja kuultava on täyttä totta ja ajassamme kiinni. Kaikki haluaisivat kuulla tarinaa paremmasta tulevasta. Tarinoita ja historiaa nyky-yhteiskunnassa meille syöttää jo jokainen yrityskin, jopa yksittäisillä brändeillä ja tavaroilla on uljaat historiansa. Elämme aikamoisessa kulutuskapitalismin tarinatyranniassa.

Pasi Puranen / Pessin ja Illusian luona

Esityksen voima on sen hykerryttävässä näyttelijäntyössä sekä lavastaja Kaisu Koposen, pukusuunnittelija Ninja Pasasen sekä valo- ja videosuunnittelija Ville Mäkelän luomassa sopivasti oudossa estetiikassa.  

Katri Kekäläinen / Hämeen Sanomat

Farmi on outo, kaunis ja harkittu niin toiminnallisesti, visuaalisesti kuin äänellisesti, näyttelijäntyöltään kiinnostava, ja hieman hauska mutta kuitenkin vakava. Täynnä pieniä oivalluksia ja havaintoja, yksityiskohtia. Kokonaisvaltainen, yhteisön rakkaudella tekemä. 

Helmi Saukkoriipi / Kulttuurikriitikko
Käsikirjoitus

Juha Hurme

Henriikka Tavi

Sinna Virtanen

Linda Wallgren

Dramaturgia

Sinna Virtanen

Ohjaus

Linda Wallgren

Rooleissa

Joanna Haartti

Joel Mäkinen

Samuli Niittymäki

Milla-Mari Pylkkänen

Tiina Weckström

Sävellys

Tuomas Skopa

Valo- ja videosuunnittelu

Ville Mäkelä

Äänisuunnittelu

Jussi Kärkkäinen

Lavastus

Kaisu Koponen

Pukusuunnittelu

Niina Pasanen

Maskeeraus

Riikka Virtanen

Graafinen suunnittelu

Otto Donner

Kuvat

Ilkka Saastamoinen