Btn_openmenu
Btn_close
Btn_close

Anna palautetta

Kysy, kommentoi, kiitä, kritisoi.

Nimi

Sähköpostiosoite

Palaute


Varmistus: paljonko on yksi plus kaksi?

Lähetä
Sulje ikkuna

Nykyiset ja tulevat esitykset

Kalasatama

Kalasatama0_thumb

Kööpenhamina

K_pis_pieni

Menneet esitykset

Valeäidit

Lisää menneitä esityksiä

Aino Pennanen & Riikka Oksanen

Valeäidit

Valeaidit-keski-logo

Valeäidit – Komedia ihmisistä myyttisen äitiyden varjossa

”Tää uusperhebuumi on lasten kannalta kestämätön. Meidän lapsia kasvattaa tälläkin hetkellä täysin näkymätön ja huolestuttavalla vauhdilla kasvava joukko ihmisiä, jotka toimii varjoissa yhteiskunnan ulkopuolella."

Vannoutuneesti lapsettoman Liisan arki mullistuu, kun hän tapaa Eeron, jolla on viisivuotias tytär Alanis. Liisa muuttaa Eeron ja vuoroviikoin Eerolla asuvan Alaniksen kotiin ydinperhenormatiiviselle Muksulan asuinalueelle.

Leikkipuistossa Liisa tutustuu superäiteihin, jotka olettavat Liisan olevan Alaniksen äiti. Kun superäidit pyytävät Liisaa allekirjoittamaan lakialoitteen, jossa vaaditaan uusperheiden kieltämistä, Liisa ei uskalla sanoa, että on todellisuudessa vain Isän Tyttöystävä. Liisasta tulee valeäiti.

Valeäitiys osoittautuu hyödylliseksi uudella työpaikalla, jossa hoivaavaa isyyttä harjoittava Niilo kilpailee Liisan kanssa lapsiperheiden ajanhallintaa helpottavan sovellusprojektin johtajuudesta.

Pian Liisa kuitenkin huomaa, ettei kaikki ole kuten Muksulan ennakkomarkkinoinnin havainnekuvissa.

Aino Pennasen kirjoittama ja Riikka Oksasen ohjaama Valeäidit on komedia todellisuudesta, jossa perheiden monimuotoisuus uhkaa maailmanjärjestystä.

Rooleissa Ryhmäteatterin vakituiset näyttelijät Santtu Karvonen ja Robin Svartström sekä vierailijat Pia Andersson, Miro Lopperi ja Eeva Soivio.

Käsikirjoitus Aino Pennanen
Käsikirjoituksen tekstidramaturgi Riikka Oksanen
Ohjaus Riikka Oksanen
Lavastussuunnittelu Fabian Nyberg
Valosuunnittelu Ville Mäkelä
Äänisuunnittelu Jussi Kärkkäinen
Pukusuunnittelu Tiina Kaukanen
Graafinen suunnittelu Antti Jäderholm

Uuden näytelmän toimisto UNTO on ollut mukana teoksen kehittämisessä.

Kantaesitys Helsinginkadun näyttämöllä 14.2.2023. Kesto noin 2 h 45 min sisältäen 20 minuutin väliajan.

Lauantain (1.4.) päiväesitys teksitetään englanniksi! Saturday’s (April 1st) matinée is subtitled in English!

How to use the subtitles:

- Download the mobile application SUBTITLE MOBILE (By Loitsut Oy) through App store or Google Play
- Open the app and choose “Start”
- Insert the code A61D for the performance
- Choose “Start”
- Choose the production and the language and press “Start”

The subtitles are automatically updated during the performance.

Tekstityksen käyttö:

- Lataa App Storesta tai Google Playstä ”SUBTITLE MOBILE” -sovellus (Loitsut Oy)
- Avaa sovellus, paina ”Aloita” ja syötä esityksen koodi A61D
- Paina uudestaan ”Aloita”
- Valitse näytös sekä kieli ja paina “Aloita”

Esityksen aikana sinun ei tarvitse tehdä mitään, teksti tulee laitteeseen automaattisesti.


Tekijöistä

Käsikirjoittaja Aino Pennanen ja ohjaaja-dramaturgi Riikka Oksasen ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä. Heidän aiempia töitään ovat mm. Kajaanin Runoviikoilla ensi-iltansa saanut Kepeä elämäni, Teatteri Takomossa ensi-iltansa saanut Vuoden perhe, Teatteri Vanha Jukossa ensi-iltansa saanut Seksimusikaali ja Yle Areenasta löytyvä kuunnelma Couple Goals. Oksasen viimeaikaisia ohjauksia ovat mm. KOM-teatterissa ensi-iltansa saaneet Poika ja Lou Salomé sekä Kajaanin kaupunginteatterissa ensi-iltansa saanut Hylje.

Santtu Karvonen on Ryhmäteatterin vakituinen näyttelijä. Karvonen tekee teatteritöiden ohessa elokuva- ja tv-töitä. Viimeaikaisia sarjoja mm. Sunnuntailounas ja Onnela sekä elokuvat Fingerpori ja Olavi Virta.

Robin Svartström on Ryhmäteatterin vakituinen näyttelijä. Svartström näyttelee myös suositussa Harjunpää -rikosdraamasarjassa.

Muun muassa Turun Kaupunginteatterissa, Q-teatterissa, Kansallisteatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa näytellyt Pia Andersson saadaan vihdoin Ryhmäteatteriin. Andersson nähtiin syyskaudella 2022 Helsingin kaupunginteatterin Min fantastiska vännina -esityksessä, jonka ohjasi Riikka Oksanen.

Näyttelijä Miro Lopperi on Q-teatterin ensemblen uusi jäsen. Ryhmäteatterissa Lopperi on näytellyt kerran aiemmin, Kari Heiskasen dramatisoimassa ja ohjaamassa Seitsemän veljestä -esityksessä Suomenlinnassa. Lopperi on näytellyt myös Turun kaupunginteatterissa ja Kansallisteatterissa. Lopperi oli yksi vuoden 2022 Kultainen Venla -ehdokkaista sivuosanäyttelijä -kategoriassa roolistaan sarjassa Aikuiset.

Näyttelijä Eeva Soivio oli pitkään kiinnitettynä KOM-teatterissa. KOM-teatterin lisäksi Soivio on näytellyt mm. Kajaanin kaupunginteatterissa, Kansallisteatterissa ja Turun kaupunginteatterissa

Taitelija ja suunnittelija Fabian Nyberg työskentelee tällä hetkellä ensisijaisesti visuaalisen suunnittelun (lavastus, valosuunnittelu, videosuunnittelu) parissa näyttämötaiteissa. Valeäidit on Nybergin ensimmäinen lavastussuunnittelu Ryhmäteatteriin. Iso osa Nybergin työstä tapahtuu taiteilijaduon Broas & Nyberg osana. Nyberg toimii myös vierailevan opettajana sekä Aalto-yliopistossa että Taideyliopistossa.

Valosuunnittelija Ville Mäkelä on työskennellyt Ryhmäteatterin vakituisena valo- ja videosuunnittelija vuodesta 2015.

Jussi Kärkkäinen on Ryhmäteatterin vakituinen äänisuunnittelija. Kärkkäinen oli ehdolla Äänisäde -palkinnon saajaksi vuonna 2017 äänisuunnittelustaan Farmi -esitykseen. Kärkkäinen on Agemonia -pelin säveltäjä ja äänisuunnittelija.

Jussi-palkittu pukusuunnittelija Tiina Kaukanen toimii ensisijaisesti elokuvan parissa, mutta ehtii onneksemme välillä myös teatteriin. Kaukasen suunnittelemia puvustuksia on nähty mm. elokuvissa Veden vartija, Kikka, Toivon tuolla puolen ja Miekkailija. Kaukanen on yksi vuoden 2022 Jussi -ehdokkaista parhaasta pukusuunnittelusta.

Txt_stage_hesari