Wasserman – Kesey

Yksi lensi yli käenpesän

Kuva näytelmälle Yksi lensi yli käenpesän Kuva näytelmälle Yksi lensi yli käenpesän

Aikamme tunnetuimpiin klassikoihin kuuluva ja teemoiltaan ajankohtainen Yksi lensi yli käenpesän nähdään Juha Kukkosen ohjaamana Suomenlinnan kesäteatterissa kesällä 2018.

Yksi lensi yli käenpesän on hillittömän hauska, mutta realistisuudessaan vakava kuvaus siitä, miten demokratian nimissä valtaa käytetään häikäilemättömästi heikoimpia kohtaan. Yhteiskuntaan sopimattomaksi luokiteltu entinen vanki Randle P. McMurphy (Robin Svartström) lähetetään mielisairaalaan diagnosoitavaksi. Laitoksen säännöt ja rutiinit eivät sovi auktoriteettivastaiselle ja säännöistä piittaamattomalle McMurphylle, joka onnistuukin herättelemään osaston muita potilaita hauskanpitoon ja vanhojen toimintatapojen kyseenalaistamiseen.

Osastoa johtaa ynseä ja manipuloiva hoitaja Ratched (Minna Suuronen), joka ei kaihda keinoja suojellakseen valta-asemaansa. Ratchedin ja McMurphyn välistä tahtojen taistelua seuraa lähietäisyydeltä tarkkanäköinen kuuromykkä potilas, Päällikkö Bromden (Robert Kock).

Kukkosen ohjaus nostaa vahvasti esiin teoksen yhteiskuntakriittiset teemat, jotka ovat vielä 54 vuotta romaanin julkaisun jälkeenkin ajankohtaisia - erityisesti juuri nyt, kun julkisuudessa on paljon keskustelua vallan väärinkäytöstä eri aloilla. Teoksen avaamat hierarkkisen vallankäytön rakenteet, joissa heikoimpia ei kuunnella, ovat valitettavan tunnistettavia edelleen. Teoksen tapahtumat ovat ääriesimerkki siitä, millaista julmuutta ja häirintää valta-aseman suojissa voidaan suorittaa.

Ken Keseyn romaanin pohjalta näytelmäksi sovittanut

Dale Wasserman

Suomennos

Sami Parkkinen

Ohjaus

Juha Kukkonen

Rooleissa

Robin Svartströmin

Minna Suuronen

Robert Kock

Wanda Dubiel

Tommi Eronen

Amira Khalifa

Tiia Louste

Samuli Niittymäki

Mikko Penttilä

Alex Anton (TeaK)

Jutta Järvinen (TeaK)

Lavastus

Janne Siltavuori

Valosuunnittelu

Ville Mäkelä

Äänisuunnittelu

Jussi Kärkkäinen

Pukusuunnittelu

Ninja Pasanen

Maskeeraussuunnittelu

Ari Haapaniemi