Kari Heiskanen

Sormet hunajapurkissa

Kuva näytelmälle Sormet hunajapurkissa Kuva näytelmälle Sormet hunajapurkissa

Kun Kauko ja Eeva vuosien kuluttua sattumalta tapaavat, rakkaus leimahtaa uudelleen ja Kauko kutsuu Eevan luokseen päivälliselle.

He palaavat yhdessä elettyyn, pohtivat nykyisyyttään ja ennen kuin tulevaisuus alkaa asettaa ehtojaan, Kauko turvautuu valheeseen joka sekä sitoo hänet Eevaan että vaatii irtautumaan hänestä.

Eeva, jolla on poikkeuksellinen kyky valaista ihmisen sisintä, alkaa purkaa valhetta säie säikeeltä, ja sen myötä nämä kaksi toisiinsa sidottua rakkauden etsijää joutuvat paljastamaan elämästään asioita jotka lopulta voisivat olla perusta jollekin uudelle ja kestävämmälle.

Mutta sitten vastustajaksi ilmaantuu suurin kaikista, kuolema, joka kääntää kummankin katseet erääseen joka on molempien rakkauden kohde. He alkavat salaa kirjoittaa hänelle kirjaa jonka nimi on Pelastus. Ehtivätkö Kauko ja Eeva saada työnsä valmiiksi, kenen elämästä kirja kertoo, kenen on määrä pelastua, ja miten...

Sormet hunajapurkissa törmäyttää kaksi ihmistä toisiinsa hiukkaskiihdyttimen voimalla niin että inhimillinen muuttuu kohtalokkaaksi, kauhistuttava lohdulliseksi ja vakavasti otettava koomiseksi.

Joskus perusasiat riittävät pitkälle. Ryhmäteatterin Sormet hunajapurkissa on juuri sellainen esitys, josta puuttuu kaikki turha ja jossa näyttelijäntyö kantaa.

Maria Säkö, Helsingin Sanomat 1.2.2014

Kukkosen kanssa Palo on täysin omassa elementissään. Dialogin napakkuus on hengästyttävää, samalla koomista ja koskettavaa. On ainutlaatuista, kun katsomossa voi nauraa ja itkeä samalla henkäisyllä.

Martti Mäkelä, Skenet 6.2.2014

Katsomo kajahtelee naurunremakoista, kun klassiset yllätykset, väärinkäsitykset, valheet ja huiputukset kiepsauttelevat tarinaa ympäri ja ylösalaisin.

Tuula Viitaniemi, Penkkitaiteilija -blogi 31.1.2014

Teatterin tyylilajeissa näytelmässä seilataan aika onnistuneesti tragikomedian ja farssin välillä. Suuria tunteita käsitellään sekä suuresti tunteillen että hävyttömästi irvien.

Rolf Bamberg, Demari 14.2.2014

Sanon, että esitys oli hyvä. Se oli enemmän kuin hyvä. Se oli loistava.

Teatterijoukko / Jouko -blogi

Valitettavan harvoin näyttämöllä on tällaista ammattitaitoa yhdessä tekstin kanssa jossa on asiat joita elämässä yleensä itkee yksin tai raivoaa porukassa.

Maija Kääntä, YOT-inetti

Näytelmä sytyttää piilossa olevan elämänhalun. Innon löytää merkityksellisyyttä ja mielenrauhaa. Ja eikö sellaisen innon herättäminen ole juuri teatterin tehtävä parhaimmillaan?

Jukka Vuorio, sylvi.fi 4.2.2014

Kari Heiskasen tragikomedia on puheliasta näyttelijöiden juhlaa.

Soila Lehtonen, Aamulehti 1.2.2014

Sormet hunajapurkissa on näyttelijöiden juhlaa.

Heidi Temmes, Länsi-Savo 5.2.2014

Paikoin ilkeäksikin yltyvän mustan huumorin sävyttämä komedia nojaa teatteritaiteen parhaiden sääntöjen mukaan kahteen peruspilariin, ajatuksia herättävään tekstiin ja sen sisälle pääsevään näyttelijätyöhön.

Hannu Hurme, Kansan Uutiset 6.2.2014

Heiskasen yllätyskäänteitä täyteen nakuttama teksti dialogeineen on ronski ja tarkkanäköinen.

Raisa Rauhamaa, Teatteri&Tanssi -lehti 2/2014
Käsikirjoitus ja ohjaus

Kari Heiskanen

Rooleissa

Juha Kukkonen

Sanna-Kaisa Palo

Lavastus

Kari Heiskanen

Janne Siltavuori

Äänisuunnittelu

Jussi Kärkkäinen

Valosuunnittelu

Ville Mäkelä

Pukusuunnittelu

Marita Kuusiniemi

Maskeeraus

Riikka Virtanen

Kampaukset

Eija Kuokkanen

Graafinen suunnittelija ja valokuvaaja

Johannes Wilenius