Frank McCourt

Seitsemännen portaan enkeli

Kuva näytelmälle Seitsemännen portaan enkeli Kuva näytelmälle Seitsemännen portaan enkeli

Suomenlinnan kesäteatterissa seurataan Frank McCourtin (Santtu Karvonen) tragikoomista ja pakahduttavaa kasvutarinaa Irlannissa, jossa hän asuu äitinsä (Meri Nenonen), isänsä (Juha Kukkonen) ja sisarustensa kanssa. Seitsemännen portaan enkeli on tunteiden vuoristorata, jossa kuljetaan naurusta kyyneliin ja takaisin. Köyhyyden, sairauksien ja ankeuden vastavoimana on lämpö, rakkaus ja ronski huumori.

Johanna Freundlichin ohjaaman karheankimaltavan musiikkiteatteriesityksen musiikista vastaa virtuoottinen live-orkesteri, jota johtaa irlantilaisen musiikin Suomen uranuurtaja Matti Kallio.

Karvosen, Kukkosen ja Nenosen lisäksi rooleissa nähdään Robin Svartström, Jouni Innilä, Aarni Kivinen, Sari Mällinen ja Suvi Blick (TeaK). Matti Kallion kanssa orkesterissa soittavat Petri Hakala ja Heikki Kangasniemi.

Rakastettu irlantilais-amerikkalainen kirjailija Frank McCourt tuli esikoiskirjailijaksi kuusikymppisenä, kun hän jätti luokanopettajan työnsä ja kirjoitti omaelämäkerrallisen Seitsemännen portaan enkelin (Angela's Ashes). Kirjasta tuli jättimenestys, joka oli bestseller -listan kärjessä yli vuoden, voitti mm. Pulitzer-palkinnon ja teki McCourtista maailmankuulun.

Koronapandemia

Seitsemännen portaan enkeli ei koskaan saanut ensi-iltaansa koronapandemian vuoksi. Tuotannon piti alun perin saada ensi-iltansa Suomenlinnan kesäteatterissa 2020. Koronapandemian vuoksi tuotanto siirrettiin vuodella, kesään 2021. Kesällä 2020 Suomenlinnan kesäteatterissa esitettiin Juha Kukkosen ohjaama Elling.

Koronapandemia ja siitä aiheutuvat rajoitukset jatkuivat pidempää kuin osasimme odottaa. Näissä olosuhteissa Seitsemännen portaan enkelin kokoista suurtuotantoa on mahdotonta toteuttaa eikä sille valitettavasti ole toistaiseksi pystytty osoittamaan uutta tuotantopaikkaa. Kesällä 2021 Suomenlinnan kesäteatterissa esitetään Johanna Freundlichin ohjaama Sofian maailma.

Alkuperäisteos

Frank McCourt

Suomennos

Juhani Lindholm

Dramatisointi

Maija Sydänmaanlakka

Hannu Tyhtilä

Ohjaus

Johanna Freundlich

Rooleissa

Santtu Karvonen

Meri Nenonen

Juha Kukkonen

Robin Svartström

Jouni Innilä

Aarni Kivinen

Sari Mällinen

Suvi Blick (TeaK)

Lavastaja

Janne Siltavuori

Pukusuunnittelija

Ninja Pasanen

Valosuunnittelija

Ville Mäkelä

Äänisuunnittelija

Jussi Kärkkäinen

Maskeeraussuunnittelija

Tiina Winter

Laulujen suomennos ja sovitus

AP Sarjanto

Orkesteri

Matti Kallio

Petri Hakala

Heikki Kangasniemi