F.H.Burnett - Krogerus

Salainen puutarha

Kuva näytelmälle Salainen puutarha Kuva näytelmälle Salainen puutarha

Ryhmäteatteri kutsuu katsojansa seikkailuun etsimään salaista puutarhaa Hyvän omantunnon linnakkeen uumenista!

"Mä aion varastaa puutarhan. Salaisen puutarhan. Se on ton muurin takana. Se on lukittu yli kymmenen vuotta sitten, ja kohta se kuolee, jos kukaan ei auta sitä. Kukaan muu ei välitä siitä. Ketään ei haittaa, jos mä oon siellä. Punarinta itse näytti mulle tien. Se näytti mulle mihin avain oli haudattuna. Mulle, ei aikuisille!”

Hemmoteltu ja vieraantunut 10-vuotias Meeri muuttaa vanhempiensa kuoltua synkkämielisen setänsä Herra Sysiluodon luokse metsän keskellä sijaitsevaan Kuusperän kartanoon. Kolkossa kartanossa on yli sata makuuhuonetta, joista Meerillä on lupa oleskella vain kahdessa. Kotiapulaisen, Martan, houkuttelemana Meeri alkaa viettää yhä enemmän aikaa Kuusperän puutarhassa. Pian Meeri kuulee kartanon henkilökunnalta tarinan salaisesta puutarhasta, jonka Herra Sysiluoto lukitsi 10 vuotta sitten vaimonsa kuoltua onnettomuudessa. Meeri alkaa etsiä salaista puutarhaa, ja tutustuu Martan poikaan, eläinten kieltä ymmärtävään Dinoon. Kuusperän kartanon tiluksilla asustavan punarinnan avulla Meeri ja Dino onnistuvat löytämään salaisen puutarhan. Unohdettu puutarha versoaa lapsille taikaa ja olemassaolon iloa. Mutta kuka itkee öisin kartanossa?

Salainen puutarha on F.H. (Frances Hodgson) Burnettin (1849-1924) vuonna 1911 julkaisema rakastettu nuortenkirja. Tarinan taika on inspiroinut sukupolvia toisensa jälkeen, ja romaanista on tehty lukuisia teatteri- ja elokuvaversioita. Nyt Salainen puutarha saa uuden näyttämöversion Ryhmäteatterissa Anna Krogeruksen dramatisoimana ja Anne Rautiaisen ohjaamana.

Salainen puutarha on koskettava tarina elämänvoiman ja merkityksen uudelleen löytämisestä. Ilmastokriisin keskellä Salainen puutarha on kenties ajankohtaisempi kuin koskaan. Teoksessa soi kirjaimellisesti tulevaisuus ja toivo.

Uuden näytelmän toimisto UNTO on ollut mukana dramatisoinnin kehittämisessä.

UNTO on Helsingin kaupungin, Ryhmäteatterin, KOM-teatterin, Teatteri Viiruksen ja Q-teatterin rahoittama dramaturginen yksikkö. Kaksivuotista suunnittelukautta (2022-2024) vetävät dramaturgi-näytelmäkirjailijat Antti Hietala ja Elina Snicker. UNTOn työn ytimessä on laadukkaiden kotimaisten kantaesitystekstien saattaminen em. teattereiden näyttämöille ja taiteellisten prosessien tukeminen teattereissa. UNTO toimii siten myös siltana freelancer-tekijöiden ja teattereiden välillä. Lisätietoja unto.toimisto@gmail.com

Alkuperäisteos

F.H. Burnett

Dramatisointi ja sanoitukset

Anna Krogerus

Ohjaus

Anne Rautiainen

Rooleissa

Minna Suuronen

Robin Svartström

Nicklas Pohjola

Ville Saarenketo

Anna-Sofia Tuominen

Sävellys

Arttu Takalo

Lavastussuunnittelu ja nukenrakennus

Janne Siltavuori

Valosuunnittelu

Ville Mäkelä

Äänisuunnittelu

Jussi Kärkkäinen

Puku- ja tarpeistosuunnittelu

Ninja Pasanen

Koreografi

Ninni Perko

Maskeeraussuunnittelu

Anu Rokkanen

Ensi-ilta

Suomenlinnan kesäteatterissa 7.6.2023

Esityksen kesto

2,5 h sisältäen väliajan

Ikäsuositus

7 vuotta