Astrid Lindgren

Ronja, ryövärintytär

Kuva näytelmälle Ronja, ryövärintytär Kuva näytelmälle Ronja, ryövärintytär

Kesällä 2011 Suomenlinnan kesäteatterissa nähtiin Astrid Lindgrenin rakastettu klassikko Ronja, ryövärintytär. Hyvän omantunnon linnakkeeseen erinomaisesti sovitettu esitys on koko perheen taianomainen seikkailu, joka kertoo kaiken voittavasta ystävyydestä ja vapaudenkaipuusta.

Sinä yönä kun Ronja syntyy, salama iskee hänen kotilinnoitukseensa. Linnoitus repeää kahtia ja väliin syntyy Helvetinkuilu. Ronjan isän Matiaksen johtama ryövärijoukko asuttaa linnoituksen toista puolta, mutta toiselle puolelle linnoittautuu Matiaksen perivihollisen Borkan rosvojoukkio.

Eräänä päivänä, kun Ronja leikkii kielloista huolimatta kuilun reunalla, hän tapaa ensimmäistä kertaa elämässään toisen lapsen, Birkin. Birk putoaa riitelyn tuoksinassa kuiluun, mutta Ronja pelastaa hänet ja heistä tulee erottamattomat ystävykset. Ystävyyttä kuitenkin varjostaa se, että Birk on kilpailevan rosvojoukon päällikön, Borkan, poika.

Kun kilpailevien perheiden riita yltyy, lapset joutuvat lopulta pakenemaan linnoitusta ympäröivään metsään, jonne he asettuvat asumaan. Vuodenaikojen vaihtuessa keväästä kohti talvea metsän taika ympäröi Ronjan ja Birkin, ja he kohtaavat koko elämän kirjon vastoinkäymisistä huumaavan vapauteen. Kaipuu kotiin on kuitenkin kova ja myös vanhemmat ikävöivät lapsiaan. Lopulta keskenään riitelevät suvut joutuvat valitsemaan rakkauden ja vihan välillä.

Alkuperäisteos

Astrid Lindgren

Ohjaus

Akse Pettersson

Rooleissa

Kreeta Salminen

Ylermi Rajamaa

Iina Kuustonen

Arttu Kapulainen

Sauli Suonpää

Annika Poijärvi

Heidi Kirves

Tommi Rantamäki

Kai Vaine

Leo Honkonen

Musiikki

Jukka Hannukainen

Jussi Kärkkäinen

Lavastussunnittelu

Janne Siltavuori

Maskeeraussuunnittelu

Riikka Virtanen

Puvustussuunnittelu

Anna Sinkkonen

Valaistussuunnittelu

Tomi Tirranen

Äänisuunnittelu

Jussi Kärkkäinen