J.M. Barrie - Juha Kukkonen

Peter Pan

Poika, joka ei koskaan kasvanut aikuiseksi

Kuva näytelmälle Peter Pan Kuva näytelmälle Peter Pan

Kesällä 2012 Ryhmäteatterissa nähdään uusi näyttämösovitus J.M. Barrien rakastetusta klassikkotarinasta Peter Panista, pojasta, joka oppi lentämään onnellisten ajatusten avulla, mutta ei koskaan halunnut kasvaa aikuiseksi.

Peterin ilmestymisestä Leenan, Jukan ja Mikon huoneeseen alkaa huikea seikkailu Mikä-Mikä-Maahan, taianomaiseen paikkaan, kadonneiden poikien, merirosvojen ja intiaanien maailmaan, jossa Peterin arkkivastustajana on hirvittävä kapteeni Koukku, harvahampaisten ja raakkuvakurkkuisten merirosvojen johtaja.

Ryhmäteatterin näyttämöversio lähestyy mukaansatempaavaa tarinaa J.M Barrien alkuperäisteoksen henkeä kunnioittaen ja paljastaa, ettei Peter Pan ehkä olekaan se velikulta, jota on totuttu odottamaan, vaan pikemminkin hyväksyntää kaipaava pieni poika, jonka on ollut pakko kehittää omat selviytymiskeinonsa pärjätäkseen vaaroja vilisevässä Mikä-Mikä-Maassa. Rohkean ja uljaan seikkailijan sisimmässä asuu ikuinen kapinallinen, joka osaa olla myös raivostuttavan vastuuton ja mielentiloiltaan oikukas.

Peter Pan käsittelee aikuiseksi kasvamiseen liittyviä ongelmia, ystävyyttä, yksinäisyyttäkin, mutta se on myös traaginen tarina rakkaudesta. Leena ihastuu Peteriin ja hänestä tulee äitihahmo railakkaalle Kadonneiden poikien joukolle. Lopulta vaihtoehdoiksi jää joko loppumaton lapsuus Peterin kanssa Mikä-Mikä-Maassa tai aikuistuminen ja paluu kotiin.

Ryhmäteatterin Peter Pan on Helsingin kesäteatteritapaus – siitä ei ole epäilystäkään.

Länsi-Savo/Heidi Temmes, 16.6.2012

Kesäretki, jonka oppaana on Peter Pan, on omanlaisensa elämys. Ja taruihin aina sisältyvä lyyrisyys, se toteutuu vaikkapa hyvän yön laulussa, joka on tiimin riippukeinuasemointia myöten esityksen kauneimpia tuokioita.

Länsi-Uusimaa/Kaarina Naski, 18.6.2012

Sukupuolten ja sukupolvien väliset asiat pitivät keskiviikkoisessa ennakossa lapsiyleisön valppauden yllä, ja monet vanhemmistakin olivat lupaavasti sen näköisiä, että odottivat pääsevänsä puhumaan aiheesta kotona.

HS/Lauri Meri, 16.6.2012

Ohjaus ja dramatisointi

Juha Kukkonen

Rooleissa

Riku Nieminen

Robin Svartström

Sanna Warsell

Alina Tomnikov

Elias Keränen

Nestori Hellgren

Annika Poijärvi

Samu Loijas

Aarni Kivinen

Juha Suihko

Juha Pulli

Kimmo Korpela

Pasi Warsell

Lavastussuunnittelu

Janne Siltavuori

Puvustussuunnittelu

Niina Pasanen

Valaistussuunnittelu

Miina Kultanen

Äänisuunnittelu

Jussi Kärkkäinen

Sävellys

Jukka Hannukainen

Jussi Kärkkäinen

Maskeeraussuunnittelu

Riikka Virtanen

Lennätys

Pasi Warsell

Taistelukoreografiat

Oula Kitti