Eno - Nordin - Lehtinen

Antero Kipunen

(ei mistään kotoisin)

Kuva näytelmälle Antero Kipunen Kuva näytelmälle Antero Kipunen

Keväällä Kansallisteatterin Omapohjassa ensiesityksensä saaneessa, kritiikin ylistämässä esityksessä Reino Nordin pohtii Antero Kipusena ihmiselon kauneutta ja kauheutta. Stand up komedian lailla Kipunen käsittelee kipeitäkin aiheita yllättävistä ja humoristisista näkökulmista.

ANTERO KIPUNEN (ei mistään kotoisin) on kaunis ja kipeä rakkaustarina, jossa nainen katoaa, koira kuolee ja mehiläiset hyökkäävät. Antero Kipunen on yritteliäs kaveri puheliaassa paketissa. Hänellä on hämmentävän rikas sisäinen elämä. Ja häntä pelottaa. “Olemme kaikki traumojemme summia”, toteaa näyttelijä Reino Nordin.

Se tavallinen tragedia, melkein komedia.

”Taiteen tekeminen on ensisijaistesti puhtaan itsekästä toimintaa”, kuvailee ohjaaja Petri Lehtinen, ”Antero Kipunen on näytelmä, jossa Antero tarvitsee sinua ja sinä tarvitset Anteroa - vaikket sitä vielä itse tiedäkään. Se on Anteron tunti terapiaa.”

ANTERO KIPUNEN (ei mistään kotoisin) on kollektiivinen puhdistava rituaali, fantasia, elegia, selfhelp-seminaari... Se on sitä mitä sinä haluat, koska Antero Kipunen olet sinä.

Petri Lehtinen ja Reino Nordin ovat yhdessä suomentaneet newyorkilaisen Will Enon palkitun monologinäytelmän THOM PAIN (based on nothing). Nokkelan ja nautinnollisen sanailun ryydittämä esitys kestää runsaan tunnin.

Kireäksi viritetty esitys elää loistavasti Reino Nordinin persoonan hehkusta, josta löytyy reilu ripaus myös asiaan kuuluvaa pelottavuutta.

Lauri Meri HS 17.4.2013
Käsikirjoitus

Will Eno

Suomennos

Petri Lehtinen

Reino Nordin

Ohjaus

Petri Lehtinen

Näyttämöllä

Reino Nordin