Btn_openmenu
Btn_close
Btn_close

Anna palautetta

Kysy, kommentoi, kiitä, kritisoi.

Nimi

Sähköpostiosoite

Palaute


Varmistus: paljonko on yksi plus kaksi?

Lähetä
Sulje ikkuna

Nykyiset ja tulevat esitykset

Jumalan sana

Jumalansana_pieni

Menneet esitykset

Lisää menneitä esityksiä

Btn_buy

Hotakainen - Kukkonen

Jumalan sana

Jumalansana_keski

”Me pelkäämme sitä, mitä emme voi nähdä. Me toivomme sitä, mitä ei voi saada. Me kaipaamme jotain, mutta emme osaa sanoa mitä. Peloissa, toiveissa ja haluissa olemme kuin markkinavoimat, siksi on kummallista, että emme osaa elää niiden kanssa, vaan pelkäämme niitä, tai lähinnä niiden reaktioita.”

Suorasanaisen, mutta julkisuutta karttavan markkinatalouden puolustajan Jukka Hopeaniemen (Santtu Karvonen) on päästävä nopeasti Lapista Helsinkiin suoraan uutislähetykseen, johon hän jostain syystä on lupautunut. Vallitsevassa tilanteessa ainoa keino päästä ajoissa lähetykseen on hänen edesmenneen isänsä entisen autokuskin Armas Kallion (Robin Svartström) ajama Jaguar. Pitkällä ja pimeällä matkalla Suomen halki ennättää kuunnella Bob Dylania ja Lucinda Williamsia, mutta myös kohdata itsensä – halusi sitä tai ei.

Juha Kukkosen dramatisoima ja ohjaama Jumalan sana on visuaalinen ja nokkela esitys matkasta oman pään sisään. Näytelmä perustuu vapaasti Kari Hotakaisen samannimiseen vuonna 2011 julkaistuun romaaniin.

Rooleissa Karvosen ja Svartströmin lisäksi Minna Suuronen, Saara Kotkaniemi ja Antti Heinonen.

Lavastaja K Rasila
Valosuunnittelija Ville Mäkelä
Äänisuunnittelija Jussi Kärkkäinen
Pukusuunnittelija Ninja Pasanen
Koreografi Janina Rajakangas
Valokuvat Mitro Härkönen

Esityksen arvioitu kesto on noin 1,5 tuntia. Esityksessä ei ole väliaikaa.

Työryhmä

Näytelmä perustuu Kari Hotakaisen samannimiseen vuonna 2011 julkaistuun romaaniin. Hotakainen on palkittu kirjailija, jonka muita teoksia ovat muun muassa Buster Keaton – elämä ja teot (Savonia-palkinto ja Runeberg -ehdokkuus), Klassikko (Finlandia-ehdokas), Juoksuhaudantie (Finlandia-palkinto ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto), Huolimattomat (Finlandia-ehdokas), Ihmisen osa (Finlandia-ehdokas) ja Henkireikä (Finlandia-ehdokas). Vuonna 2013 tasavallan presidentti myönsi Hotakaiselle arvostetun Pro Finlandia -mitalin. Ryhmäteatteri on kerran aiemmin esittänyt sovituksen Hotakaisen romaanista. Juha Kukkosen dramatisoima Huolimattomat sai ensi-iltansa Ryhmäteatterissa vuonna 2012.

Näytelmän sovittaja ja esityksen ohjaaja Juha Kukkonen on Ryhmäteatterin johtaja. Kukkonen on työskennellyt Ryhmäteatterissa vakituisesti vuodesta 1997. Kukkonen on näyttelijä, mutta hän myös ohjaa paljon ja kirjoittaa sovituksia sekä dramatisointeja. Kukkosen viimeisimpiä ohjauksia Ryhmäteatterissa ovat muun muassa Elling, Idän pikajunan arvoitus, Yksi lensi yli käenpesän, Peer Gynt ja Usko, toivo, huijaus.

Näyttelijä Santtu Karvonen on Ryhmäteatterin kiinnitetty näyttelijä. Teatteritöiden ohessa Karvonen tekee rooleja elokuviin ja tv-sarjoihin. Viimeisimpiä kameratöitä ovat Pientä säätöä, Sunnuntailounas ja Onnela sekä elokuva Fingerpori. Karvonen palkittiin vuonna 2013 sivuosa-Jussilla elokuvasta Juoppohullun päiväkirja.

Robin Svartström on ollut Ryhmäteatterin kiinnitetty näyttelijä vuodesta 2012 lähtien. Ura Ryhmäteatterissa alkoi kuitenkin jo vuonna 1999, kun hän teki Teatterikorkeakoulun taiteellisen lopputyönsä Ryhmäteatteriin. Teatteritöiden lisäksi Svartström on näytellyt monissa elokuvissa ja televisiosarjoissa, kuten Love Records – Anna mulle Lovee, Presidentin kanslia, Ajankohtainen Nelonen ja Tarinanmetsästäjät. Svartström on myös juontanut viihdeohjelma Vino Show’ta. Vuonna 2019 ensi-iltansa Ryhmäteatterissa saanut Onnellisten saari oli Svartströmin esikoisohjaus.

Minna Suuronen on ollut Ryhmäteatterin kiinnitetty näyttelijä vuodesta 1998. Teatteritöiden ohella Suuronen on näytellyt monissa tv-sarjoissa ja elokuvissa, kuten Iltalypsy, Ex-Onnelliset, Klikkaa mua, Tarinanmetsästäjät ja Tottumiskysymys.

Näyttelijä Saara Kotkaniemi on näytellyt lukuisissa näytelmissä, elokuvissa ja televisiosarjoissa, mm. Onnela, Sorjonen, Pientä laittoa, Maanantai, Täydellinen joulu, Aallonmurtaja, Making of Lea (KOM-teatteri), Mahdolliset maailmat (Kansallisteatteri), Lemminkäinen (Kansallisteatteri) ja Ratamo. Kotkaniemi on lisäksi tehnyt laajan selvitystyön intiimikohtausten tekemisestä kameratyöskentelyssä. Suomen elokuvasäätiö julkaisi selvityksen sekä Kotkaniemen laatiman uuden ohjeistuksen syksyllä 2020.

Antti Heinonen suorittaa tällä hetkellä siviilipalvelustaan Ryhmäteatterilla. Antti on aiemmin esiintynyt ja työskennellyt mm. Tampereen teatterilla ja Tampereen komediateatterilla. Vapaa-aikaansa hän tykkää viettää laulun, tanssin, taekwondon, viherkasvien ja ruuanlaiton parissa.

Lavastaja K Rasila työskentelee freelancerina pääosin Helsingissä, mutta on tehnyt vierailuja myös Tampereella, Vaasassa, Kotkassa ja Kouvolassa. Rasila sai Illusion-palkinnon työstään vuonna 2018. Rasilan viimeisimpiä töitään ovat olleet mm. Pääomani (Q-teatteri), Valehtelijan peruukki (KOM-teatteri) ja Harriet (Ryhmäteatteri).

Valosuunnittelija Ville Mäkelä valmistui Teatterikorkeakoulun Valo- ja äänisuunnittelun linjalta vuonna 2014 ja samana vuonna hänet kiinnitettiin Ryhmäteatteriin. Mäkelä on ollut ehdolla Valosäde-palkinnon saajaksi vuonna 2013 Faux -tanssiteoksen valosuunnittelusta ja vuonna 2015 hänen valoinstallaatio Vladimir oli esillä Lux Helsinki -tapahtumassa.

Jussi Kärkkäinen on Ryhmäteatterin vakituinen äänisuunnittelija. Kärkkäinen kiinnitettiin Ryhmäteatteriin vuonna 2004. Kärkkäinen on myös säveltänyt musiikkia useisiin Ryhmäteatterin esityksiin, kuten Ronja, Ryövärintytär ja Peter Pan, poika joka ei koskaan kasvanut aikuiseksi. Kärkkäinen on ollut ehdolla Äänisäde-palkinnon saajaksi Farmin äänisuunnittelusta, joka nähtiin Ryhmäteatterissa.

Niina ”Ninja” Pasanen työskentelee pukusuunnittelijana teatterin, television ja elokuvien parissa. Pasasen viimeisimpiin elokuviin kuuluvat Pieniä suuria valheita, Puluboin ja Ponin leffa, Kuudes kerta ja Risto Räppääjä. Pasanen on tehnyt lukuisia pukusuunnitteluita teattereihin ympäri Suomea, Ryhmäteatterin lisäksi mm. KOM-teatteriin ja Lahden kaupunginteatteriin. Pasanen sai Illusion-palkinnon työstään vuonna 2012.

Janina Rajakangas on Helsingissä ja Lontoossa työskentelevä koreografi ja esiintyjä. Rajakangas myös opettaa tanssia. Rajakangas on toiminut koroegrafina mm. teoksissa Tavallisuuden aave ja Medusan huone (Q-teatteri).

Soittolista

Esitykset: 26.10. | 27.10. | 28.10. | 29.10. | 30.10. | 2.11. | 3.11. | 4.11. | 5.11. | 9.11. | 10.11. | 11.11. | 12.11. | 13.11. | 16.11. | 17.11. | 18.11. | 19.11. | 20.11. | 23.11. | 24.11. | 25.11. | 26.11. | 27.11. | 30.11.

Txt_stage_hesari